clementina

Ja són aquí, ja han arribat. Des de fa poc més d’un mes ja podem gaudir de la fruita més dolça i rodona del mercat. La clementina és la germana petita de la mandarina però no s’han de confondre, ja que la clementina és un híbrid entre la mandarina i la taronja amarga, per això té aquell sabor agre i dolç.

Tot i que vénen de llocs diferents del món, molta gent encara les confon. La mandarina ve de la Xina mentre que la clementina ve d’una mica més a prop. Situem el seu origen fa uns 250 anys a Algèria. Segons la tradició, dins un monestir un monjo va fer un experiment fusionant el pol·len d’una mandarina i el d’una taronja i d’allà va néixer la clementina, rebent el nom del monjo Clement Rodier.

Les seves propietats nutricionals

I per què ara que arriba l’hivern hem de començar a menjar clementines com bojos?

Perquè aquesta fruita conté 30 mg de vitamina C que el nostre cos necessita diàriament i que en l’època de fred i refredats es necessària per lluitar contra els virus. Entre les propietats que ofereix la clementina podem trobar que és una perfecta aliada amb la dieta, perquè ens dona la sensació d’estar tips i aporta molta fibra. A més, part de les seves propietats nutricionals són els seus “amables soldadets” que combaten l’anèmia amb el seu ferro.

clementina

La pell, la gran oblidada

Quan mengem una clementina sempre ens deixem la part més important, la pell. A partir d’ara no pot acabar a la brossa, ja que feta com infusió és relaxant i a més, és rica en antioxidants com l’hesperidina, que protegeix la salut cardiovascular.

Des de fa segles, la medicina tradicional xinesa usa l’embolcall de la clementina per eliminar la humitat quan la persona té fred, com en casos d’edema pulmonar i també utilitzen una bona infusió calentona per expulsar la sorra del ronyons. Un remei amb tants anys d’història no pot estar equivocat, oi?

La clementina entra a la cuina

clementinaLa millor hora per menjar un bon plat de clementines és sense cap dubte al matí, després de llevar-se, amb la polpa o en suc per activar-te. Si la fruita a primera hora no us apassiona, cal intentar menjar-la entre hores i mai com a postres, ja que pot donar disgustos. Pensem que la fruita passa una mitjana de 40 minuts a l’estómac, si ho barregem amb altres aliments es poden produir: inflor, fermentacions i malestar que poden acabar problemes d’estómac.

I en un blog de gastronomia i nutrició  com el  nostre no ens podem oblidar de dir com cuinar-les. Tot i que el més habitual és utilitzar la clementina en melmelades, amanides i postres, també hi ha sorpreses. Podem ratllar la clementina i posar-les en guisats o utilitzar-la per decorar els plats. Dona un toc d’acidesa, dolçor i color a les nostres receptes.

Així doncs, cal deixar de fer malabars a la fruiteria amb les clementines i començar a tenir en compte que, a més de ser una fruita dolceta per matar la gana, també pot aportar grans propietats nutricionals per aguantar l’hivern amb un somriure.