Cuina a Sil

El passat dimecres  21 de març vàrem celebrar un entranyable dinar preparat per unes extraordinàries cuineres. L’Acadèmia Catalana de Gastronomia I Nutrició es va desplaçar a Sils i realment, el viatge va valdre la pena. Estava previst anar-hi en tren, però una de les habituals vagues de RENFE ens va aconsellar viatjar-hi amb cotxes particulars.

La Cuina a Sils és un col·lectiu que va néixer a començament dels anys noranta amb el propòsit de recuperar i preservar el ric patrimoni gastronòmic de Sils, un municipi caracteritzat per una reculada tradició culinària que resta en la memòria dels avis i les àvies. El projecte arrancava amb un objectiu inequívoc: girar els ulls a la història i recordar què menjaven els nostres avantpassats; com cuinaven; quines possibilitats oferien l’hort, el camp i la vinya, les carns i els peixos, els cargols, les fruites, els bolets… ; maneres d’amanir, de fer conserva o licor, de cuinar cada dia i de sortir-se de mil situacions…, és a dir, costums rurals antics que es perden i que calia deixar fixats. En definitiva, La Cuina a Sils volia deixar un punt de referència: el record vivent que encara és pràctica habitual de certes cases i famílies, però que indefugiblement es va esvaint.

Cuina a Sils 3

Precisament, la setmana passada La Cuina a Sils va recollir el III Premi G!, especial “Juli Soler i Lobo“, premi atorgat en reconeixement a la seva trajectòria els darrers 25 anys per haver tingut com a objectiu projectar i difondre la cuina tradicional catalana arreu del món. Els Premis G!, són un esdeveniment festiu que reuneix representants del sector turístic i mitjans de comunicació, i en el qual l’equip del Patronat de Turisme Costa Brava Girona s’implica i s’aboca per convertir la trobada en una celebració per al sector turístic gironí.

El dinar va tenir lloc a Cal Sastre, una antiga sastreria del poble que ara han habilitat com a seu social de La Cuina a Sils. En comptades ocasions hi serveixen àpats en un senzill però acollidor menjador en el qual només hi caben 14 persones.

ASSISTENTS:

Acadèmics: Ricard Aixelà, Sara Castellví, Francesc Dabàn, Rosa Gelpí, Pasqual Roca, Josep Mª Sanclimens i Genescà i Ramon Serra.
Amics de l’Acadèmia: Jaume Farré, Dolors Guajardo, Jordi Masramon, Lluís Planas i Miquel Ribas.

MENÚ

  • Vermut d’elaboració pròpiacuina a sils 2
  • Truita d’alls tendres
  • Croquetes de bacallà i de pollastre
  • Llonganissa amb pa amb tomàquet
  • Faves i pèsols estofats
  • Bacallà amb carxofes, patata i ou dur
  • Vedella amb salsafins
  • Rostit variat
  • Olla de crema
  • Bunyols de poma
  • Pa i aigua

Vins

  • Blanc: Cigonyes de Peralada
  • Negre: Oratori de Martí Fabra
  • Cava Berta Bouzy de Mont Ferrant
  • Cafè
  • Ratafia casolana
  • Vi de nous verdes casolà

Cuina a Sils 4En Xicu és el coordinador de tot aquest “tinglado”, i ahir va ser l’organitzador i “alma mater” d’aquest dinar. Vàrem tenir el privilegi de què s’assegués a taula amb tots nosaltres. I la Rosa Gelpí, a més de ser la “Brigadier” de l’acte, és la persona que sempre ha fet totes les il·lustracions dels llibres i publicacions d’aquest col·lectiu. Ahir li varen retre un sentit homenatge fent-li present un llibre amb un recull exhaustiu de tots els dibuixos i il·lustracions que els ha fet la Rosa. Va ser molt emotiu.

Com a resum gastronòmic diríem que tots els plats tenien un bon nivell, però en especial les faves i pèsols estofats i la vedella amb salsafins. Enhorabona a La Cuina de Sils i a les seves protagonistes. La cuina catalana us ha d’estar molt agraïda per la vostra tasca. Per molts anys!

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

Ús de cookies

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí: política de cookies.

ACEPTAR D'ACORD D'ACCORD OK

Subscriviu-vos al blog de l'ACGN

Afegiu-vos a la nostra llista per rebre les darreres notícies de l'Acadèmia

Us heu subscrit correctament, gràcies!