La garoina o “echinoidea” és un animal que viu al mar i que té el cos cobert d’una mena de closca anomenada “testa” d’on sobresurten punxes mòbils (algunes verinoses), amb les que es desplacen d’un lloc a l’altre. Al centre de la part inferior tenen una boca amb cinc dents de carbonat de calç.

S’alimenten d’algues i petits invertebrats. Contenen proteïnes, iode i ferro. Molt poc greix. Viuen fins a 2.500 m. de profunditat i n’existeixen 950 espècies. Degustàrem la més popular. Diuen de la garoina que és un “extracte del mar”, un “hàlit de les borrasques” i una “essència dels temporals”.

Quan per primera vegada la proveu, notareu, no només que se us fa la boca aigua, sinó que se us fa aigua de mar, i és tan saborosa que gaudireu de tots les olors i els sabors marins. I si en preneu moltes, quedareu amarats de Mediterrani i en comparació, les millors cloïsses us semblaran pneumàtics al paladar.

Sols les podem menjar en aquesta època, de 12 de gener fins al 25 de març. Per tant  la temporada està a punt d’acabar-se.

La Rosa Gelpí va ser la Brigadier i qui ens va coordinar el dinar i altres detalls.

ASSISTENTS:

Acadèmics: ROSA GELPÍ, LUIS PÉREZ DESOY, JOSEP Mª SANCLIMENS i GENESCÀ, RAMON SERRA, COMTE DE SERT i JUAN URIACH MARSAL.

Amics de l’acadèmia: JOAN FRANCESC BALTIERREZ, JOSEP CRESPI i JOSEP PINTADO

MENÚ:
– Garoines
– Musclos al vapor
– Arròs a la cassola
– Rom a la Donostia
– Crema catalana/recuit de drap/rus

Vins
– Ermita d’Espiells. D.O. Penedès. Juvé & Camps
– Les Cigonyes. D.O. Empordà. Castell de Peralada
– Llavors. D.O. Empordà. Bodegues la Vinyeta

Les garoines estaven sensacionals, en vàrem prendre aproximadament una dotzena per cap. Els musclos, tot i ser excel·lents, potser tenien un punt massa de cocció. Extraordinari va ser també l’arròs a la cassola, i sensacional el rom a la Donostia, acompanyat d’una exquisida escalivada. Referent a les postres, l’elecció fou diversa, però una bona part dels comensals optaren pel recuit de drap.

El vi negre Llavors és un dels vins a tenir en compte, estava en el seu punt just.

En resum, un dia climatològicament excepcional malgrat un no tan lleuger vent de garbí que ens impedí dinar a l’exterior, tots els plats molt ben elaborats i una sobretaula, amb “puro” inclòs, molt interessant. El pròxim any pensem repetir.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

Ús de cookies

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí: política de cookies.

ACEPTAR D'ACORD D'ACCORD OK

Subscriviu-vos al blog de l'ACGN

Afegiu-vos a la nostra llista per rebre les darreres notícies de l'Acadèmia

Us heu subscrit correctament, gràcies!