La riquesa culinària de Catalunya ha obtingut recompensa. Aquest any el país té la distinció Regió Europea de la Gastronomia, compartida amb la regió portuguesa del Miño. El projecte, amb l’adhesió de l’Acadèmia, vol posar en valor la cuina de la nostra terra, des de la més elaborada fins la més popular, a més de promoure el consum de productes de proximitat.

Ideat per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme, és el primer cop que es concedeix el guardó. Catalunya l’ha rebut per la qualitat del sector agroalimentari i turístic, que aprofitarà la iniciativa per posicionar els productes catalans al món i consolidar el país com una destinació turística enogastronòmica.

Cuina d’alt prestigi

La xef Carme Ruscalleda, integrant de l’Acadèmia, és l’ambaixadora del projecte, que té entre els seus eixos fonamentals la difusió de la gastronomia d’alta volada. Uns altres referents de la nostra cuina, els germans Roca, d’El Celler de Can Roca -escollit el millor restaurant del món el 2016- estrenaran una exposició itinerant al Palau Robert de Barcelona sobre els valors que al seu parer encarna la marca Catalunya. La mostra s’obrirà al públic durant el darrer trimestre de l’any i després passarà per Girona, Londres, París i Brussel·les.

Salut i productes locals

El guardó també té una vessant més social, centrada en la nutrició i en la promoció dels productes autòctons. Per educar en hàbits saludables, al maig se celebrarà la Festa de la Gastronomia i Nutrició, al Museu Blau de Barcelona. A més, durant tot l’any s’impulsarà el pla de consum de fruita a les escoles, amb l’objectiu de reduir l’obesitat infantil. D’altra banda, per promoure el consum d’aliments de quilòmetre zero, aquest 2016 es divulgarà quins restaurants han rebut el segell Venda de Proximitat, que premia els establiments compromesos amb l’ús d’aliments propers.

Promoció turística

El turisme també tindrà un paper destacat en aquest any gastronòmic. Sota el paraigües de #SomGastronomia s’unificaran totes les activitats gastronòmiques adreçades als visitants, com ara el Mercat d’Escapades, que al maig omplirà de propostes de turisme culinari la plaça de la Catedral de Barcelona. A més, cuiners catalans es desplaçaran a Londres, París, Roma i Berlín per cuinar amb xefs locals.

El projecte

La iniciativa de la Regió Europea de la Gastronomia té el propòsit de millorar la qualitat de vida dels ciutadans de les regions europees per mitjà de la promoció de les cultures alimentàries i l’estímul de la innovació gastronòmica. La organització té previst que cada any siguin guardonades entre dos i tres comunitats de la Unió Europea, que poden treballar de manera conjunta per generar sinergies. A Catalunya el projecte ha rebut el suport, entre d’altres, de l’Observatori d’Alimentació de la Universitat de Barcelona, de Turisme de Barcelona i del Patronat de Turisme de Girona.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

Ús de cookies

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí: política de cookies.

ACEPTAR D'ACORD D'ACCORD OK

Subscriviu-vos al blog de l'ACGN

Afegiu-vos a la nostra llista per rebre les darreres notícies de l'Acadèmia

Us heu subscrit correctament, gràcies!